Tłuszcz jest w głównej mierze materiałem energetycznym. Jednak mechanizmy biologiczne sięgają po ten materiał jako po ostateczność. Tłuszcze to dla organizmu swego rodzaju zapas energetyczny na najcięższe czasy.
Istotne jest ze zdrowotnego punktu widzenia, aby tkanka tłuszczowa byłą ciągle na poziomie określanym jako minimalny.W błędzie jednak jest ten, kto uważa, że tłuszcze są elementem do całkowitego wyeliminowania, bowiem tłuszcze pełnią bardzo istotną i pożyteczną rolę w organizmie jako niezbędnik prawidłowych procesów. Na przykład tłuszcze wyściełają każdy organ wewnętrzny, dając uczucie sytości i zapewniając bariery ochronne, chociażby przed utrata ciepła, ale i zaopatrują w kompleksy witamin, które mają właściwość rozpuszczania się właśnie w tłuszczach. Ilość komórek tłuszczowych z tego tytułu to aż do 40 miliardów.
Błędem jest przypuszczanie, że utrata wagi oznacza utratę tkanki tłuszczowej. Przykładowo dwie osoby o tej samej wadze, jak łatwo przypuszczać, mogą mieć zupełnie inny wskaźnik masy tłuszczowej. Sprowadza się to często do tego, że jedna z osób ma więcej mięśni w całkowitej masie od osoby drugiej.
Natomiast pomiar ilości tkanek tłuszczowych można liczyć przy pomocy wielu metod, zarówno nowocześnie, dzięki nowoczesnym urządzeniom elektronicznym, jak również przy pomocy prostych przyrządów do pomiaru choćby parametrów skórnych fałd.