Zdrowie kobiety i dziecka określa prawidłowa dieta matki. W pierwszym rzędzie należy zwrócić uwagę na kilka elementów podstawowych diety, a wśród nich na uzupełnianie kwasu foliowego, którego niedobór jest groźny, jak choćby dlatego, że znane są przypadki wad płodowych w związku z tym jednym niedoborem. W związku z tym należy przyjmować kwas foliowy codziennie już na kwartał przed zajściem w ciąże, podobnie kwartał po zajściu w ciąże. Niezbędna jest też w tym zakresie konsultacja lekarska. Jednak kwas foliowy to nie jedyny suplement wymagany. Dobrze jest ponadto suplementować jod, kwasy DHA i żelazo. To istotne na równi z uwzględnianiem w jadłospisie wszystkich grup produktów spożywczych. Powinny się w nim znaleźć warzywa, produkty zbożowe, owoce, produkty mleczne, mleko, ryby, mięso, wędliny, jaja, czy też tłuszcze roślinne. Zalecane jest spożywanie produktów zbożowych z pełnego przemiału, takie jak płatki owsiane, chleb razowy czy kasza, i to one powinny zostać w tym szczególnym czasie podstawą żywieniową. Przyszła mama powinna pić mleko, ze szczególnym uwzględnieniem kefiru i tych wszystkich produktów, które są źródłem wapnia oraz witaminy B2 i B12.